Aurland - det naturlige valget

 
 
 

Aurlands dramatiske natur gjør det til et populært reisemål. Her har du Nærøyfjorden verdensarvområde, frodige Aurlandsdalen, rangert som en av de ti mest populære fotturene i landet av DNT. 80 prosent av kommunen ligger 900 meter over havet, her kan fjellgeitene boltre seg med utsikt til andre blåner og fjord. Symbolet på Aurland kommune er treffende nok - ei fjellgeit.

Slagordet er “Det naturlege valet”

 

Ikke bare har vi en levende kulturarv der bøndene dyrker bratte fjellsider og lager verdens beste geitost, i Aurland kan du fremdeles se spor etter vikingforfedrene våre. Kong Sverres familie på hans mors side bodde her. Det var her han søkte tilflukt fra Baglerne. Det var et fint sted å bo, skjermet av fjell og med den beste ‘motorveien’ ut i verden: fjorden.

Fjord kommer fra det norrøne “ferd” - reise.

 

Med oljepenger ble tunneler bygget og fjorden er ikke lenger hovedfartsåren, det er det E16 som er, med sine 44 tunneler mellom Bergen og Aurland og med verdens lengste biltunnel, “Lærdalstunnelen” som dronninga av dem alle: 25 kilometer lang.


Med oljepenger ble tunneler bygget og fjorden er ikke lenger hovedfartsåren, det er det E16 som er, med sine 44 tunneler mellom Bergen og Aurland og med verdens lengste biltunnel, “Lærdalstunnelen” som dronninga av dem alle: 25 kilometer lang.

Vi er stolte av verdensarven, de lokale håndtverkerne og fjellbøndene og at vi har Norges eneste heløkologiske jordbruksskole som nabo: Sogn jord- og hagebruksskule (SJH). Og ikke minst kan du reise hit alldeles grønt, med verdens vakreste togreise: Flåmsbana.

aurland_home.jpg

Verdensarv

 

I 2005 ble Geirangerfjorden i nabofylket Møre og Romsdal og Nærøyfjorden her i Aurland innskrevet på verdensarvlisten som “Vestnorsk fjordlandskap”

 
 

Etter vår mening er økoturisme den eneste veien å gå.. Å ha en fjord på UNESCOs verdensarvliste betyr at vi har forpliktet oss til å ta vare på naturen og kulturen for framtidige generasjoner. Verdensarvstatusen er noe vi er umåtelig stolte av og som har lagt premissene for måten vi driver 29|2 Aurland på.

Verdensarvstatus er det høyeste internasjonale kjennetegnet for kvalitet som et landskap kan tildeles, og bare områder som kan dokumentere fremragende kulturelle og naturlige egenskaper, kombinert med god forvaltning, er inkludert på listen.

Siden 2005 har bladet National Geographic Traveler to ganger kåret de vestnorske fjordene til den best bevarte attraksjonen på verdensarvlisten. Vi gjentar: ikke ‘den beste’, men ‘den best bevarte’. Ta vare på det for fremtiden.Vi er en del av SAKTE-alliansen, en organisasjon av mat- og håndverksprodusenter og aktivitetsleverandører som tilbyr lokale produkter basert på verdensarven.

Vi samarbeider tett med lokale håndtverkere og bønder, og er også partner i Nærøyfjorden verdensarvpark.

 
 
flamsbanen.jpg

Flåmsbana og “Norway in a nutshell”

 
 

På 1800-tallet seilte medlemmer av Europas kongefamilier, med keiser Wilhelm II av Tyskland i spissen, inn fjordene, inspirert av de nasjonalromantiske malerne de hadde sett utstilt i mellom-Europa. De kongelige og deres følge ble fraktet med hest og vogn fra fjorden og opp til elver og fjell. I dag anløper enorme cruiseskip kaia i Flåm, den fjerde travleste havnen for cruiseskip i Norge. Den største attraksjonen er Flåmsbana der Flåm er endsestasjonen. Den unike togstrekningen går fra Myrdal på Bergensbanen og slynger seg ned fjellsiden til Aurandsfjorden og går parallelt med Rallarvegen.

Vi anbefaler også å hoppe av Bergensbanen på Finse, eller Myrdal, og ta siste strekk på sykkel.

 

National Geographic Traveller Magazine har kalt Flåmsbana en av de 10 beste togreisene i Europa, og Lonely Planet uttalte i 2014 at Flåmsbanen er «verdens vakreste togreise».En tur på Flåmsbana er en del av den populære ‘Norway in a nutshell’ -rundturen som fortsetter med båt på Nærøyfjorden. Du kan velge mellom ferge fra Flåm til Gudvangen eller med hurtigbåten til Bergen, en femtimers båtreise ut verdens lengste og djupeste farbare fjord: den 220km lange Sognefjorden, “Kongen”.

For et komplett grønt opphold: Kom med tog, bo to dager hos oss og opplev Aurland til fots, i robåt, eller på sykkel og dra videre med hurtigbåten.

Book på www.visitflam.no og www.norled.no

 

Nasjonal Turistveg Aurlandsfjellet & Stegastein utkikkspunkt

Stegastein utsiktspunkt - konstrast mellom natur og moderne arkitektur på sitt beste, med fantastisk utsikt over Aurland og Aurlandsfjorden.  Foto: Sverre Hjørnevik

Stegastein utsiktspunkt - konstrast mellom natur og moderne arkitektur på sitt beste, med fantastisk utsikt over Aurland og Aurlandsfjorden. Foto: Sverre Hjørnevik

sightsseing2.jpg
sightsseing.jpg
 
 

De fleste av de 18 Nasjonale turistveiene er spesielle samme hvilken retning du kjører i, men akkurat Aurlandsfjellet vil vi si framstår med en perfekt dramaturgi dersom du starter i Lærdal og kjører mot Aurlandsvangen.

 

Den gir deg mange sterke inntrykk, og kontrastene er store fra fjorden til høyfjellet der snøen ligger store deler av året. Noe av det mest karakteristiske ved denne veien, er at strekningen er øde og går gjennom et landskap som framstår som helt urørt.

 

Aurlandsdalen - “Norges Grand Canyon”

 
aurlandsdalen4.jpg
 

Aurlandsdalen, “Norges Grand Canyon” er vident kjent for å være en av de vakreste vandreopplevelsene i Norge. Vandre gjennom vilt og vakkert landskap, tett på dramatiske fossefall, klipper og elv akkompagnert av elvebrus og fantastisk utsikt.

Aurlandsdalen har historiske sett vært hovedfartsåre mellom øst og vest og er særlig kjent for sitt kulturhistoriske vitnemål. I Aurlandsdalen finner du tydelige bevis på hvordan naturen har formet levesettet til folk opp igjennom tiden i Norge.

 

Lokale Håndtverkere i Aurland

 

Vi ønsker å gi våre gjester tid – tid til å lære litt om historien og kulturen til menneskene som bor her, og tid til å absorbere inntrykkene landskapet gir. Tiden det tar å ivareta det naturlige miljøet.

Hvorfor ikke ro? Eller padle? Eller sykle? Gå på ski – fra fjellene ned til fjorden? La vinteren være igjen i fjellet og møte våren nede ved fjorden? Se på en stjernehimmel som er fri for lysforurensning? Prøve fluefiske i elven?


Smake den lokale maten? Vi har den beste geitosten, det beste ølet, den beste geitepølsen – og garantert det beste brødet. Og vi glemte å nevne Aurland-skoen. Hva ville Michael Jacksons Moondance ha vært uten et par ‘Weejuns’ (NOR-weegians) som lages av Aurlandsskoen skofabrikk, nå den eneste gjenværende skofabrikken i Norge.

Vi er en del av SAKTE-alliansen, en organisasjon av mat- og håndverksprodusenter og aktivitetsleverandører som tilbyr lokale produkter basert på verdensarven.

 
 
marianne.jpg

Marianne Holme

MARIANNES BAKERI

Vår kjære venn Marianne Holme på Mariannes Bakeri baker det beste brødet, kanelboller og rosinboller! Organisk og laget med kjærlighet. «En bolle uten rosiner er ikke en bolle» – sier Marianne. Så nå vet du det. Hver morgen står hun opp klokka fem for å bake, og hun glemmer aldri å plukke sine organiske bringebær når hun kommer hjem om kvelden. En skikkelig kvinne! På Mariannes bakeri har hele bygda et sted å samles, og ikke minst: tilgang på italiensk espresso.

shoe2.jpg

Aurlandsskoen

SKOFABRIKK

Aurland-skoen har sin helt særegne stil og har inspirert mote verden rundt. Michael Jackson fremførte Moonwalk i sine weejuns, kopier av Aurland-skoen. Det beste er at den tradisjonelle skoen fremdeles er i produksjon her i Aurland. De skreddersyr også sko etter dine ønsker.

Aurland-skoen har vært i produksjon siden 1930-tallet og vi ønsker at de skal fortsette med det. Lenge!

glass1_2.jpg

Rein Glass

GLASSBLÅSERI

Merete Rein og Thomas Petersen har brakt kunsten å blåse glass til Aurland og har verksted helt nede ved fjorden. Gjennom et stort vindu kan du se hvordan dette glødende, myke materialet blir omgjort til vakkert og skjørt glass. Merete er inspirert av naturen i Aurland, slik mange kunstnere har vært før henne langs Sognefjorden. Hos Rein Glass finner du unik og fantasifull glasskunst.

 
Leim.jpg

Leim Støl

LÆR OM NORSKE STØLSTRADISJONER

Nyt en 30 minutters tur opp til en unik opplevelse med geiter på stølen. Hos Leim Støl får du innblikk i ostetradisjoner og smakebiter av tradisjonsmat - ekte norsk geitost! På Leim Støl kan du sette deg ned i deilig, rikt gress. Nyt utsikten, nyt maten og møt lokalbefolkningen; de fire beinte og budeiene.

 
goril.jpg

Gøril Lie

LOKAL GEITEBONDE

Vår venn Gøril Lie er en geitebonde med lidenskap for tingene hun tror på. For eksempel lokalmat, blåmuggost, og det faktum at det burde være mulig å tjene til livets opphold som bonde i Norge.

Gøril er en av våre verdsatte «innvandrere» i Aurland og en kvinne med mange talenter. Ikke bare fortsetter hun tradisjonen med geiteoppdrett i vårt lille samfunn, men hver 17. mai er Gøril den første i prosesjonen på vogna med felen sin til glede for store og små. Hun spiller også trekkspill.

 
LIgard1.jpg

Li gard

LÆR OM TRADISJONENE AV EN LOKAL STØLSBONDE

Den lokale bonden Gry Lie tilbyr deg en guidet tur til stølen Hovdungo med en smak av lokal mat og historier om naturen og kulturen i fjordlandskapet. Len deg tilbake og nyt utsikten, og smaken av ekte norsk natur.

 

Bli med oss på en guidet tur blant håndverkerne i Aurland